Natuurtuin ‘t Hummelhûs is vanaf het begin betrokken bij De Streekboer. Een leverancier waar we heel trots op zijn! De tuin heeft de afgelopen jaren een enorme transformatie ondergaan, met uitbreiding van het perceel en de toevoeging van een grote koude kas. Ze hebben geleerd hoe ze producten van de best mogelijke kwaliteit bij de consument kunnen krijgen. De tuin verbouwt meer dan honderd verschillende soorten onbespoten gewassen op een paar hectare land, waarvan de meeste via De Streekboer worden verkocht.

Schermafbeelding Om ..

Willen Teun Tel, tuinder van de Natuurtuin, past wisselteelt toe om ongedierte zoveel mogelijk te voorkomen en laat de natuur zijn werk doen. Bijen zorgen voor bestuiving en honingproductie, en alles in de tuin heeft zijn eigen functie om een natuurlijke balans te creëren.

Niet alleen maar een tuin
Het bedrijf is bijzonder omdat het naast het telen van gewassen ook dienst doet als kinderopvang, zorgboerderij en afhaalpunt van De Streekboer. Er is een winkeltje aanwezig en er worden verschillende activiteiten georganiseerd voor kinderen en ouderen. Willem Teun waardeert daarbij de samenwerking met De Streekboer en verpakt alle bestellingen zelf, samen met de mensen van de dagbesteding.

Een nieuw seizoensproduct van ‘t Hummelhûs deze week als ledenaanbieding te bestellen in de webshop is vlierbloesemsiroop! Het seizoen van de vlier is maar kort. De vlier staat in mei/juni in bloei en dan kun je dus het bloesem oogsten voor het maken van vlierbloesemsiroop of vlierbessen thee. Zo kun je nog heel lang van jouw oogst genieten!

Waarom zou je dit product in je winkelmandje stoppen?
Vlierbloesem wordt over het algemeen beschouwd als een duurzaam ingrediënt. Vlierbloesem komt van de vlierboom (Sambucus), een inheemse plantensoort die van nature voorkomt in Europa, Noord-Amerika en delen van Azië. Het groeit vaak wild en vereist over het algemeen geen intensieve landbouwpraktijken. Het telen van vlierbloesem heeft daarbij over het algemeen een lage milieu-impact. De plant is meestal bestand tegen plagen en ziekten. Bovendien kan vlierbloesem vaak groeien in verschillende bodem- en klimaatomstandigheden, waardoor het minder afhankelijk is van kunstmatige irrigatie of grond behandelingen. Een zeer geschikte plant dus als je zo produceert zoals ‘t Hummelhûs dat doet! Vlierbloesem wordt daarnaast bestoven door bijen en andere insecten, waardoor het bijdraagt aan de bevordering van de biodiversiteit en de ondersteuning van belangrijke bestuivende insecten populaties.

Vlier

Gezondsheidsvoordelen
Om ook nog even mee te geven aan je, de gezondheidsvoordelen! We durven namelijk wel degelijk te stellen dat vlierbloesem heel gezond is. Vlierbloesem staat bekend om zijn immuunversterkende eigenschappen. Het bevat antioxidanten die het immuunsysteem kunnen ondersteunen en helpen bij het bestrijden van ziekteverwekkers. Daarbij heeft het ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit kan voordelig zijn bij aandoeningen zoals artritis. Ook staat vlierbloesem wel bekend om zijn potentieel om symptomen van verkoudheid en griep te verlichten. Het kan helpen bij het verminderen van congestie, hoesten en koorts. Mensen die allergisch zijn voor bloemen of planten uit de Caprifoliaceae-familie (waaronder vlierbloesem) moeten voorzichtig zijn en kunnen mogelijk een allergische reactie ervaren. Als je specifieke gezondheidsproblemen ervaart waarvoor je vlierbloesem zou willen inzetten is het wel altijd raadzaam om een gezondheidsprofessional te raadplegen.

Kortom, we vinden het super dat ‘t Hummelhûs deze plant heeft opgenomen in hun diverse aanbod. Dan is het natuurlijk wel handig als je er ook producten van kunt maken die je vervolgens kunt afzetten. Vlierbloesem heeft gelukkig diverse toepassingen, zoals het maken van thee, siropen, jams, desserts en zelfs alcoholische dranken zoals vlierbloesemwijn. Het vaakst gehoord is waarschijnlijk vlierbloesemsiroop. Vanwege de toevoeging van suiker raden we aan het niet de hele dag door te drinken. Houd je ervan om af en toe eens een sapje te drinken of geen je je kinderen wel eens een glaasje limonade? Kies dan vooral voor vlierbloesemsiroop. Hier zit namelijk wel pure vlier maar geen onnodige andere toevoegingen in! Deze kun je dan ook bij ons bestellen.

Geef een reactie

whatsapp knop