Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week is ze bij Gad van Lekker Bros in Joure. 

Maandagmiddag reed ik naar Joure, toen ik tijdens de lunch vertelde dat ik naar Gad Bros van Lekker Bros zou gaan om eindelijk eens een kijkje te nemen in zijn lekkernijen bakkerij zei een van mijn collega’s “Ken je de chocoladefabriek van Sjakie?”lekkerbros

– natuurlijk ken ik die, het was jaren mijn favoriete boek en tijdens onze recente vakantie luisterde ik met mijn man en onze jongens het boek tijdens het rijden-

“Op die fabriek lijkt het niet erg” zei mijn collega voor de grap, en toch… toen ik binnenstapte in de kleine bakkerij van Gad denk ik dat het er net zo ruikt als in de fabriek van Willy Wonka.

De bakkerij achter in de tuin van Gad en zijn vrouw Janet bestaat uit twee ruimtes, als je er binnenkomt valt direct de grote voorraad wekpotten op. Ik vind het een prachtig gezicht, alsof ik de kelder van Beppe binnenstap. Al die potten met groenten en fruit uit de tuin en de moestuin van Janet. Veel van het fruit gebruikt Gad het hele jaar weer voor zijn taarten. Er is een koeling waaruit ik een heerlijke Macaron krijg toegestopt en er staan luchtdichte bakken vól met bonbons in alle soorten.

In de andere ruimte is de werkplaats, tegen de muur staat een machine chocola te mengen, je wilt dat het glanst, kraakt als je het breekt en niet smelt in je hand. Dit komt heel precies vertelt Gad. Alles gebeurt bij Lekker Bros met de hand met enkel natuurlijke kleurstoffen en waar mogelijk eieren, boter en fruit uit de streek. Gad vertelt over de lopende band die hij tegenwoordig gebruikt, maar ook over het handmatig bonbons versieren met een spuitzak en dat hij daar heel wat uren op geoefend heeft. Hier wordt ambachtelijk gewerkt, dat zie ik en ik proef het in de bonbon met abrikoos.

Naast lekkers kopen via De Streekboer kun je met bijvoorbeeld vriendinnen of collega’s bij Lekker Bros in de bakkerij ook workshops volgen, je leert er dan een paar kneepjes van het vak.

Gad gooide het roer om en besloot drie jaar geleden met zijn handen te gaan werken, smullend van de reep die ik meekreeg voor thuis bedenk ik me dat dat een hele goede keuze was. Ik weet wel waar ik mijn taart bestel voor mijn verjaardag dit weekend!

Geef een reactie

whatsapp knop