Koffie: Een echt streekboerproduct!
Heb jij je weleens afgevraagd waar de koffie die je drinkt vandaan komt? Niet uit Nederland in ieder geval! Dat is meestal wel bekend. Maar daar houdt het vaak ook op. Ik dacht ook nooit na over hoe koffiebonen groeien en geoogst worden. Totdat ik met het hele Streekboer team bij Dorothy op koffie expeditie ging.
Dorothy groeide op in Tanzania en zag daar het landschap veranderen. In Dorothy’s jeugd hadden de boeren voedselbossen. Van de mango’s, bananen en overige vruchten konden ze hun gezin voeden. De koffiebonen verkochten ze voor de extra inkomsten. Met de komst van grotere plantages stortte de prijs van koffiebonen in. Het gevolg is dat de boeren die hun koffie verbouwen in voedselbossen moeite hebben om rond te komen.
Dorothy besloot hier wat aan te doen. Ze koopt de koffie in bij lokale boeren en brandt het in Leek. Een deel van de opbrengsten van de verkoop van de koffie gaat vervolgens naar (wees)jongeren in Tanzania zodat ze kunnen gaan studeren. Het kost iets meer, maar het levert ook zoveel meer op: Zowel qua smaak als gevoel. Nog een voordeel: De koffiebonen van Dorothy zijn onbespoten, de arbeidsomstandigheden van de arbeiders zijn veel beter én Tanzaniaanse voedselbossen blijven behouden. Bovendien is de koffie gewoon heel erg lekker.
En ja, het liefste laat Dorothy de koffie ook branden in Tanzania. Maar vanwege Europese regelgeving mogen grondstoffen tegen een veel voordeliger tarief worden geïmporteerd dan bewerkte goederen. Vandaar dat gebrande koffie importeren helaas nog geen optie is.
Daarom verkopen wij de koffie die Dorothy inkoopt en brandt in Leek. Het liefste mét het verhaal er bij. Want als je goed kunt doen met elke slok koffie die je drinkt, dan smaakt dat dagelijkse bakje toch ook net weer iets lekkerder!