Citrus

Het is november. Dit betekent dat de vruchtgewassen uit de Nederlandse koude kassen langzaamaan op beginnen te raken. Tomaten, courgettes, komkommers, aubergines; als we het nog willen eten dan moet het nu uit Spanje komen. Hierbij reist (nee, (woord)grapje, rijst natuurlijk) voor ons de vraag; houden we dit nog in de webshop of niet?

Deels laten we de keuze hiervoor aan jou en communiceren we hier zo open mogelijk over. In de shop kun je zien of er producten uit het buitenland komen of niet. Waar mogelijk halen we de producten altijd uit Noord-Nederland. Waar nodig vullen we aan met producten van verder. Wanneer mogelijk komen de producten uit Europa en per vrachtwagen naar Nederland. Criterium voor producten van nog verder weg is dat ze niet vervoerd mogen worden per vliegtuig. Dat is namelijk verreweg het meest vervuilend.

Toch vinden we dit zelf niet goed genoeg. Als we producten uit het buitenland halen, willen we namelijk graag dat de boer bij ons bekend is. Met biologische producten is de herkomst altijd te traceren. Dat is fijn maar liever nog hebben we er een gezicht en verhaal bij én kopen we gewoon rechtstreeks bij de boer in.

Meerdere Streekboer klanten tipten ons al eens sites waar we bijvoorbeeld sinaasappels of avocado’s rechtstreeks bij boeren in kunnen kopen. Twee jaar geleden stuurde iemand ons het adres van een boer waar we vandaag de dag nog steeds heel graag mee samenwerken: Citrus Sebastia.

Over Citrus Sebastia

Pablo Broch Sebastia is oprichter van Citrus Sebastia. ‘Iets wat ik altijd doe wanneer ik de wereld rondreis is mijn favoriete citrusvruchten (clementines en sinaasappels) kopen bij supermarkten en speciaalzaken. Helaas ben ik dan vaak teleurgesteld. Ze smaken nooit zo goed als het fruit van mijn buurman Javier in Burriana, Valencia,’ aldus Pablo.

‘De locatie van de grond, zo dichtbij de zee, maakt het de beste plek om citrusvruchten te verbouwen. De wereldwijd erkende beste variatie van clementines, de Clemenules, vindt zijn oorsprong in 1959 op de velden tussen de steden Nules en Burriana. Tegenwoordig worden de zaden van Clemenules wereldwijd gezaaid. Echter alleen in Burriana aan de mediterane kust hebben ze de perfecte verhouding van zoetheid,  zuurgraad, constante kwaliteit en historie!’

Maar dat is nog niet alles…

De mandarijnen van Citrus Sebastia uit de Burriana regio zijn niet alleen het lekkerste, ze zijn ook nog eens onbehandeld. Al decennialang is het de norm dat citrusvruchten na de oogst worden behandeld met chemische stoffen. Het fruit wordt vervolgens langdurig opgeslagen voordat het op transport gaat. Alles om de houdbaarheid te verhogen. Dit gaat echter ten koste van de smaak, mens en milieu. Het fruit van Citrus Sebastia wordt op de donderdag en vrijdag geoogst. Precies een week later ligt het bij jou in de fruitschaal. Vers en bovendien kun je de schil dus ook prima verder verwerken in gerechten.

Omdat de mandarijnen zo’n succes waren is het assortiment van Citrus Sebastia inmiddels uitgebreid. Zo leveren ze ook limoenen, citroenen, grapefruits en granaatappels. Wat we bij De Streekboer kunnen aanbieden, verschilt per week: Het is maar net wat er op het moment in het seizoen is. Een ding is zeker: Rondom Sint Maarten zijn er mandarijnen, en deze week met een leuke actie. 

Een reactie op “Bij de Boer: Citrus Sebastia

  1. Sandra Ronde zegt:

    Hallo Zwanny, dat klopt. We doen een voorinschrijving. Vervolgens bestellen wij ze woensdagavond bij de boer en worden ze de woensdag er op bij ons afgeleverd. Met andere woorden: Je krijgt eind deze week een mail dat je ze kunt bestellen! Hartelijke groet, Sandra

Geef een reactie

whatsapp knop