Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Jaap en Tseard Wilman uit EE

Aflevering 44
Jaap en Tseard Wilman
8 september 2021

Whatsapp Image At .. Pm

Vandaag heb ik afgesproken met de familie Wilman in de oude melkfabriek aan de Stienfeksterwei in EE. Hier runt Tseard samen met zijn vader Jaap hun bedrijf Broersma State. De statige boerderij waar het bedrijf zijn naam aan te danken heeft, is een aantal jaar geleden verkocht. Stilzitten komt niet voor in het woordenboek van Jaap, die inmiddels de 80 gepasseerd is. En ook Tseard, die als bibliothecaris werkzaam is in de mediatheek van een middelbare school, steekt graag zijn handen in de klei.

Ondanks dat ik mijn laarzen ben vergeten rijden we direct naar de klei. Zo’n kilometer verderop liggen de overgebleven percelen waarop Jaap en Tseard bijzondere zaden en oude (Friese) gewassen kweken. Terwijl Tseard de zomerwortels uit de grond trekt, stap ik voorzichtig tussen de pastinaak en de venkel door. De zeekleigrond heeft als kenmerk dat in tijden van droogte het water langer wordt vastgehouden. Er is ten opzichte van zandgrond minder last van uitspoeling van mineralen waardoor de grond over het algemeen voedselrijk is. Vooral de kenmerkende akkerbouwgewassen als aardappels, uien en wortels groeien op het land van Wilman. De laatste jaren komen er ook andere groenten als venkel, pastinaak en pompoenen van het land.

Broersma State is een veelzijdig bedrijf; in de melkfabriek wordt met hulp van vrijwilligers bijzondere bonen gedroogd, gesorteerd en verpakt. Zelf hebben ze een persstraat gebouwd waarmee koolzaad geperst wordt tot olie. Dit bijzondere product is volgens zeggen net zo lekker in de salade als olijfolie, maar hoef je niet ‘van ver’ te halen. Juist die eigenschap past ons natuurlijk heel goed.

In de fabriek is het net een museum, het is er een verzamelplaats van oude landbouwmachines maar er zijn ook veel spullen uit de melkfabriek achtergebleven. Op het dak liggen zonnepanelen maar verder heeft de tijd er stilgestaan. In de ‘kantine’ waan ik me in een boerderij van halverwege de vorige eeuw waar de rode kleedjes nog op tafel liggen. Jaap en Tseard zijn nog vol plannen, mogelijkheden zijn er in elk geval genoeg met het pand. Vandaag is er ook nog genoeg te doen, dus na de koffie stap ik snel weer in de auto zodat de heren samen het land op kunnen om onze pompoenen te oogsten.

Bekijk het assortiment van Broersma State

Geef een reactie

whatsapp knop